3 Eylül 2007 Pazartesi

Sualtı Bilim Kampı

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı'nın organize ettiği 'Sualtı Bilim Kampı'nın ikinci gününde katılımcılar tüple ilk dalışlarını yaptı.TÜBİTAK'ın ilk kez düzenlediği kampa kabul edilen ve deniz bilimleri üzerine çalışmayı planlayan öğrencilerin sualtı performansları, eğitimci dalgıçlardan tam not aldı.

Mersin'in Taşucu Beldesi'nden Barbaros Koyu açıklarına tekneyle gelen katılımcılar, burada eğitmen dalgıçlardan su altı ekipmanlarından tüp, yüzerlik denge yeleği olan BC ve su altı saati hakkında bilgiler aldı.Eğitmen rehber ve balık adam Ercan Zeybek, katılımcılara sualtında tüplü ve tüpsüz, maskeli ve maskesiz nefes çalışması yaptırıldığını söyledi.

Zeybek, maksimum 4 metre derinlikte ve 40'ar dakika süreyle iki dalış gerçekleştirildiğini dile getirdi. Dörder kişiden oluşan beş grupla, tüple nefes almayı sağlayan hava kaynağının sualtında bırakılıp tekrar bulunması, yedek hava kaynağı ile yer değiştirilmesi çalışmalarının yapıldığını aktaran Zeybek, maske tahliyesi, kulak eşitleme pratiklerinin de yapıldığını aktardı.

Zeybek, katılımcıların ilk tüplü dalışlarını "çok başarılı" olarak niteledi. Bilim ve teknik yazarı, eğitmen dalgıç Bülent Gözcelioğlu da dalışın yapıldığı Barbaros Koyu'nun güvenli olduğu için seçildiğini belirterek, bir başka tercih nedeninin, eğitim sırasında bölgede az miktarda deniz canlısına zarar verilmemesi olduğunu söyledi.

2 yorum:

Bertina Işık Yalçınkaya dedi ki...

Aşrı sıcaklardan dolayı yaşadığım sağlık sorunları sebebiyle zorunlu olarak tatile çıkmıştım. Bu süreçte beni yalnız bırakmadığınız için size şükranlarımı sunarım. Şimdi buradayım ve çok iyiyim. Dilerim siz de çok iyisinizdir.

knitting-örgü dedi ki...

iyi akşamlar dilerim biraz geç oldu gelişim kusura bakmayın sayfanızı çok beğendim bir denizci kızı olarak başarılar dilerim size
knitting-kroche.blogspot.com