28 Eylül 2007 Cuma

Su Kaplumbağası

Türkiyenin Akdeniz sahillerini yuva yapmak amacıyla kullanan iki tür deniz kaplumbağası vardır.
Caretta caretta ve Chelonia mydas.
Yeşil Kaplumbağa olarak da bilinen Chelonia mydas. Üreme alanı olarak daha ziyade Doğu Akdeniz’de yer alan kumsalları kullanmaktadır. Kaplumbağalar her yıl yumurtlamazlar.

Örneğin Kıbrıs’ta 2-4 yılda bir, Haziranın başlangıcından Ağustosun ortasına kadar yumurtlarlar. 100 yumurtalık her yumurtlamada, gece kuma kazılan 50-70 cm. derinliğinde bir deliğe yumurtlarlar. Yavrular yaklaşık 7 hafta sonra gece kumdan çıkar ve denize yönelir.

Semiakuatik kaplumbağa türleri daha düşük ısı aralığını tercih ederler. Çoğu güneşlenerek ısınmak isterler, direk güneş ışığı bulunmadığında ısı kaynakları,45 cm.uzaklıktan kullanılabilir. Semiakuatik kaplumbağa türleri içine gömülebilecekleri miktarda suya ihtiyaç duyarlar. Bu türlerin çoğunda beslenme, üreme ve sosyal ilişkiler su içinde olur.

KIRMIZI YANAK SU KAPLUMBAĞASI
Kuzey Amerika Orta Batı kesimlerindeki bataklıklarda oldukça yaygın olarak bulunur. Ilık ve bol güneşli suları severler. Bu kaplumbağaların en büyük özelliği yanaklarının iki yanındaki kırmızı-oranj lekelerdir. Bu lekeler olgunlaştıkça kaybolur. Boyları 16-25 cm. arasında değişir.

1 yorum:

emrecn dedi ki...

tez konum olur...:)