1 Eylül 2007 Cumartesi

Boylu-Soylu Gemiler


"TALL SHIPS"in Türkçe karşılığını hiçbir yerde bulamayınca bu tip teknelere "Boylu-Soylu Yelkenliler" adını verdik. Araştırmamız yaşları 75 ve üzeri bu tarihi güzellerin sayılarının da hemen hergün azaldığını; okul, vakıf veya donanma tarafından korunmakta ve kullanılmakta olmalarına rağmen sayılarının 40'ın altına düştüğünü gösterdi.

Her yıl bu gemilerin gezilerini organize eden STI/Sail Training Int'l kuruluşu 2005'de Kuala Lumpur'da yaptığımız ilk görüşmede 2011 yılına kadar dolu olduklarını söylemişti. Biz Türkiye’mize hiç gelmemiş, Karadeniz'e hiç çıkmamış olduklarını ve Cumhuriyet tarihimizde bir "ilk'e" imza atacaklarını anlatınca önerimizi kabul ettiler ve STI ile Mayıs 2008 için anlaştık.

Memnuniyetle vurgulamak isteriz ki işbirliği yaptığımız "STI" kuruluşu; din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tam 50 yıldır gençleri tanıştırmak, eğitmek onlara deniz sevgi ve saygısını aşılamak deniz kirliliği ile savaşmak ve savaşanlara destek vermek için başarı ile yürüttükleri çalışmalardan dolayı 2007 yılı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Bu arada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı "Birinci Uluslararası Marmaris Festivalini" çok büyük bir başarı ile tamamlamış, Mayıs 2008'de "İkinci Uluslararası Marmaris Festivali'ni" planlamaya başlamıştı ki, aktardığımız DTO/Deniz Ticaret Odası'nın 2008'de Boylu Soylu yelkenlileri İstanbul'a daveti projemizi derhal desteklediler ve İstanbul’dan önce Marmaris Festivali'nde hazır olmasını istediler. Bu yakın alaka bize büyük destek ve moral oldu.

Yaptığımız planlara göre en az 8 en fazla 14 A sınıfı, 3 veya 4 direkli büyük yelkenlilerden oluşan bir "filo", 5 Mayıs 2008 günü Marmaris'te 3 gün kalmak üzere demirleyecek. Her yelkenli Marmaris'ten yola çıkarken yaşları 15-24 arasındaki 20 gencimizi alacak ve İstanbul'a kadar yelken kursu verecek, denizcilik öğretecek. Bu doğrultuda en az 200 genç denizcimiz bu fırsattan yararlanacaklar... Marmaris'ten sonra donanmamız refakatinde Çanakkale Boğazı'ndan, Marmara'dan ve İstanbul Boğazı'ndan "transit" yani İstanbul'da hiç durmadan geçerek Varna'ya gidecek filo, 29/30 Mayıs 2008 günü İstanbul'a gelecek ve burada beş gün kalacak.

Hiç yorum yok: