24 Ağustos 2007 Cuma

Tekne Bakımı

Tekneye iyi bakmakla onun kullanim ömrünü uzatacaginiz gibi daima elinizin altinda olmasini ve sizin eglencenizi yarida birakmayacak sekilde bulunmasini saglarsiniz.

Sudan çiktiginda tekne içi ve gövdesini iyice inceleyiniz.

Özellikle saç ve aliminyum teknelerde Oksidasyon (paslanma) genel problemdir. Kendini belli eder. Buralarai ince bir zimpara ile esas maden ortaya çikana zimparalayiniz

Fiberglas teknelerde tekneye yapisan denizhayvani/nebatini ve yagi çevreye zarar vermeyecek deterjan kullanarak temizleyiniz. Teknenin sathinda bulunan parlak (Jel-Coat) malzemesini ortadan kaldiracak asindirici malzeme kullanmayiniz. Eger delikler veya yariklar olusmussa onu derhal fiberglas tamir malzemesi ile kapatiniz.


Tekneye bagli tüm donanimlari çatlak, kirik veya sizinti yapiyorlarmi diye kontrol ediniz.


Kirli su birikintilerini (çökelekleri) tekneden herçikisinda temizleyiniz.


Kanolari tepesi üstü asiniz.


Tekneyi günesin gelmeyecegi ve kuru bir bölgede muhafaza ediniz. Eger tekneyi uzun süre trailer (Romork) üzerinde birakacaksaniz romorkü kalastralar üzerine aliniz ve üzerini örtünüz. Böylelikle lastiklerinizi de korumus olursunuz.


Halat ve Tel baglantilarini temizleyiniz. Kullanmadiginiz sürelerde bunlari günesten koruyunuz. Eskimis olanlari degistiriniz Kir ve kum yipranmalarina neden olur.


Yelkenleri yumusak bir firça ile temizleyiniz. Üzerlerindeki küçük delik/yirtik ve dikis yerlerindeki sökükleri kontrol ediniz ve varsa serit yapistirarak veya dikerek kullanilir hale getiriniz.


****
Makinalarin bakimi-tutumu da çok önemlidir. Ihmal etmeyiniz .
Makine – Motoru daima iyi ayarda bulundurunuz.

Her giris ve çikista Yag ve diger Yakiti kontrol ediniz.
Batarya baslarinin siki, temiz ve korozyona ugramadigini kontrol ediniz.
Bataryayi ölçünüz. Eger zayifsa muhakkak sarj ediniz.
Makinanin dis görünüsünü temiz tutunuz. Yag ve yakit rutubet tutar ve elektrik geçirgenlige neden olur.
Makine ve tüm sistemi saglam baglanma, “hortum ve borularin durumu, civata, somun, vidalar ve kayislar gibi” kontrol ediniz.
Hepsinin uygun olduguna emin olunuz.
Hiçbir zaman Otomobil Endüstrisinin parçalarini kullanmayiniz.Yalnizca denizde kullanmaya elverisli olanlari kullaniniz. Bunlar kivilcim çikarabilecekleri için tehlikeli olabilirler.

Hiç yorum yok: