Kirlilik ve Aşırı Avcılık Karadeniz`de Yunusları Tehdit Ediyor!
Ev sahipliğini Türkiye`nin yaptığı Karadeniz Komisyonu`ndan yapılan açıklamaya göre Karadeniz gemi trafiği açısından en yoğun denizler arasında bulunuyor.
Karadeniz`de balık nesli gemilerden ve kıyıdaki yerleşim bölgelerinden kaynaklanan çöpler, diğer karasal kirlilik kaynakları ve aşırı avcılık nedeniyle ciddi bir tehlike altında.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP ) tarafından yürütülen Karadeniz Ekosisteminin İyileştirilmesi Projesinin (BSERP) desteğiyle Karadeniz Komisyonu tarafından organize edilen 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Etkinlik Gününün onbirinci yılı bu sene yine Türkiye ile birlikte Karadeniz `e kıyısı olan tüm ülkelerde eş zamanlı olarak kutlanacak.
Uluslararası Karadeniz Etkinlik Gününün bu seneki teması yunuslar olarak belirlendi. 2007 tüm dünyada Yunus Yılı olarak kutlanıyor.
Karadeniz`i çevreleyen Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna , 21 Nisan 1992 tarihinde Karadeniz`in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesini (Bükreş Sözleşmesi) ve 31 Ekim 1996 tarihinde de Karadeniz Stratejik Eylem Planını imzalayarak Karadeniz`in korunması için ortak hareket etme kararı aldı.
1996 yılından beri her sene 31 Ekim tarihi Karadeniz ülkeleri tarafından "Uluslararası Karadeniz Etkinlik Günü" olarak kutlanıyor. Bu sene onbirinci yılı kutlanacak olan Uluslararası Karadeniz Etkinlik Günü BSERP`in desteği ile Karadeniz Komisyonu tarafından organize ediliyor.Bükreş Sözleşmesinin hayata geçirilmesi için her ülkeden birer temsilcinin katılımıyla kurulan Karadeniz Komisyonu Daimi Sekreteryası`nın merkezi İstanbul`da bulunuyor.
Ev sahipliğini Türkiye`nin yaptığı Karadeniz Komisyonu`ndan yapılan açıklamaya göre Karadeniz gemi trafiği açısından en yoğun denizler arasında bulunuyor. Karadeniz`de balık nesli gemilerden ve kıyıdaki yerleşim bölgelerinden kaynaklanan çöpler, diğer karasal kirlilik kaynakları ve aşırı avcılık nedeniyle ciddi bir tehlike altında.
Karadeniz`in sağlığının göstergesi sayılan yunuslar da kirlilik, yoğun balıkçılık aktiviteleri, yaşam alanlarının bozulması ve av yasağının kaldırılması için talepler gibi tehditlerle karşı karşıya. Her sene onlarca yunus denizde terkedilen balıkçı ağlarına dolanarak boğuluyor.
Yunus avı uluslararası anlaşmalarla tüm Karadeniz`de yasaklanmış olmasına rağmen, yunuslar bazı balıkçılar tarafından diğer balık türlerindeki azalmanın nedeni olarak görülerek popülasyonun azalması için av yasağının kaldırılması isteniyor. Oysa Karadeniz`de yunusların bolluğu ekosistemin sağlıklı olduğuna dair olumlu bir sinyal.
Bu sene Uluslararası Karadeniz Etkinlik Günü kapsamında Bulgaristan , Gürcistan , Romanya , Rusya , Türkiye ve Ukrayna `da gerçekleştirilecek aktivitelerde verilecek mesajlarla, Karadeniz`deki balık rezervlerinin azalmasının asıl nedeninin kirlilik ve kontrolsüz balıkçılık aktiviteleri olduğu anlatılmak isteniyor.
Stratejik Eylem Planı`nın imzalanmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen halkın büyük çoğunluğu gerekli kararların alınması ve bunların uygulanması sürecinde etkili değil. Bu durum, Karadeniz ekosistemini korumak için yapılan çalışmalarda ülkeler için çok ciddi engel oluşturuyor.
Karadeniz Komisyonu Daimi Sekreteryası İcra Direktörü Ahmet Kıdeyş konuyla ilgili olarak şöyle dedi :Tuna Nehri ile Karadeniz`e ulaşan kirlilik alınan önlemler sonucunda son yillarda azaldı.
Ancak kirlilik bu deniz için hala büyük bir sorun. Yunuslar olduğu sürece Karadeniz `de sağlıklı bir yaşam var demektir. Yunuslar , Karadeniz `deki balıkların azalmasının esas nedeni değil. Sağlıklı bir deniz için av yasaklarına uyalım.
Turk.internet.com